KAKAOVÉ BOBY - OVOCE, KTERÉ  ROSTE NA STROMECH

Kakaový bob začíná svůj život uvnitř lusku na stromech v tropech, v odlehlých oblastech západní Afriky, jihovýchodní Asie a Střední a Jižní Ameriky.

Je to semeno ovocného plodu kakaovníku.

Kakaovníky najdete především na farmách, kde se pěstují v harmonii s okolními tropickými lesy, přímo pod nimi.

Lusky a z nich fazole se sbírají ručně a za pomoci oslů, vozíků nebo drsných nákladních vozů se prodává kupcům, kteří ji buď zpracovávají do luxusní čokolády, nebo dále prodávají.

Co se děje s luskama dál?

Otevře se lusk, vyndají se semena – fazolky, kvasí se a nakonec suší.

Fazolky se dodávají do všech koutů světa, kde je zpracovávatelé kontrolují, čistí, pečou a nakonec rozemelou do husté tekutiny s názvem Čokoládový likér.

Kdy k tomu došlo?

Přinejmenším před 4ooo lety v dnešním Jižním Mexiku a Střední Americe, kde kakao rostlo divoce.

Olmecs odhalil jak z hořkého semene vytvořit lahodný pamlsek. Tím změnil mnohé. Lidé na celém Světě znají čokoládu a používají ji pro mnohé i nám nepochopitelné. Obracejí se k čokoládě jako k léčiteli nemocí, úlevě těla d bolesti a námahy, jejím prostřednictvím dokazují své úmysly a lásku, díky čokoládě přežívají dlouhé půsty a nakonec jí vnukly čarodějné vlastnosti.

 

Dnes 40 – 50 miliónů lidí na světě je závislých na produkci kakaa, kde je jejich jediným živobytím, zemědělci vyprodukují cca 3,8 miliónů tun kakaových bobů ročně.

Čokoláda zaměstná všechny naše chuťové pohárky svými 1.500 chuťovými látkami které obsahuje. Je ovocná nebo kořeněná, je zemitá nebo sladká, je jako levandule nebo citróny …

Je lesklá a pomalu taje a víří na jazyku. Je sama o sobě unikátní ve všech svých podobách a má nespočet objevených i ještě skrytých variant chutí.

Proto nás očarovala …………….. Čokoláda Maršál